Το επισημαίνουν οι ειδικοί. Η μεγαλύτερη «ζημιά» γίνεται στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, ιδιαίτερα μετά από ένα βαρύ χειμώνα όπως ήταν ο φετινός. Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στην επιδερμίδα και οι κηλίδες που εμφανίζονται σηματοδοτούν τη φωτογήρανση. Υπάρχει τρόπος να τις προλάβουμε;

Η άνοδος της θερμοκρασίας, μας παρακινεί να εγκαινιάσουμε την καλοκαιρινή περίοδο, έστω και χωρίς βουτιά στη θάλασσα, αλλά σίγουρα με μπόλικες δόσεις ήλιου, που, αν δεν συνοδεύονται από τη σωστή προστασία, αφήνουν … αποτυπώματα, τους σκουρόχρωμους «λεκέδες» στο πρόσωπο, χέρια και ντεκολτέ, να αλλοιώνουν την ομοιόμορφη όψη της επιδερμίδας.

Γιατί βγάζουμε πανάδες;

Η παραγωγή της μελανίνης με την φυσιολογική διέγερσή της από την ηλιακή ακτινοβολία δίνει στην επιδερμίδα την σκουρόχρωμη απόχρωση, δηλαδή το μαύρισμα που όλες θέλουμε. Η ΥΠΕΡρπαραγωγή μελανίνης, όμως, είναι αυτή που προκαλεί διάφορα ήδη μελαχρωματικών προβλημάτων. Και αυτά είναι κηλίδες, φακίδες, πανάδες (ή μέλασμα, κατά τον… επιστημονικότερο όρο) και μελάχρωση από φλεγμoνή. Ουσιαστικά, οι πανάδες ή μέλασμα όπως αναφέρονται στην ιατρική ορολογία, πρόκειται για μελαχρώσεις οι οποίες εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του προσώπου, όπως είναι το μέτωπο, τα ζυγωματικά, το άνω χείλος και το πηγούνι αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη όπως είναι στην περιοχή του λαιμού και τα χέρια, μου εξηγεί η δερματολόγος. Και αν το καλοσκεφτείς εμφανίζουμε πανάδες σε αυτά τα σημεία γιατί πρόκειται για τα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο όλο τον χρόνο, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα μας που καλύπτεται από τα ρούχα.

Μπορούμε να τις προλάβουμε/αποφύγουμε;

 Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία. Με τη σωστή ενημέρωση και έγκαιρη προφύλαξη μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία τους και , κατά συνέπεια, την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Φοράμε καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Από τη στιγμή που βασικός παράγοντας για την εμφάνιση σκουρόχρωμων κηλίδων είναι η έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε το λόγο που η καθημερινή χρήση αντηλιακού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι επιτακτική ανάγκη. Επιλέγουμε συνθέσεις με φίλτρα ευρέος φάσματος- προστασία από την UVA και UVB ακτινοβολία- ,υψηλό δείκτη προστασίας SPF και εφαρμόζουμε στα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Επαναλαμβάνουμε τακτικά τη διαδικασία στη διάρκεια της μέρας. Αναζητούμε προϊόντα μακιγιάζ με SPF. Δεν είναι μόνο ότι καλύπτουν τυχόν ατέλειες αλλά, ταυτόχρονα, προσφέρουν και ενισχυμένη προστασία. Εναλλακτική λύση, για όσες βρίσκουν ότι το κοκτέιλ “ενυδατική κρέμα ημέρας+ αντηλιακό+ φον ντε τεν με SPF” … βαρύ, είναι οι κρέμες ημέρας με χρώμα. Η απαλή απολέπιση σώζει πάντα. Είναι σίγουρα ο πιο εύκολος, απλός και αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις κηλίδες, όσο είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Επιλέγουμε γι αυτό ήπιους αποτελεσματικούς παράγοντες- για παράδειγμα, σαλικυλικό οξύ- που ενεργοποιούν τον κυτταρικό μεταβολισμό απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Με την προϋπόθεση ότι το επόμενο πρωί δεν αμελούμε το αντηλιακό μας για να αποτρέψουμε την περίπτωση φωτοευαισθησίας , που ενδέχεται να προκαλέσει η απολέπιση.